Jalopuu on tavallista rakennuspuuta vanhempaa ja kestävämpää

Lankkudesignin tuotteet valmistetaan iäkkäästä jalopuusta, joka eroaa monilta osin nuoremmista ja edullisemmista puumateriaaleista. Jalopuut kasvavat hitaammin kuin tavanomaiset rakennuspuut, kuten kuusi ja mänty. Siksi jalopuu on tiheämpää, painavampaa ja kovempaa – ja näin ollen myös kestävämpää kuin tavallinen rakennussahatavara.

Jalopuun kasvu loppuu yleensä 100 – 200 vuoden iässä, jonka jälkeen puu hiljalleen taantuu ja lehtiraja alkaa paeta alaspäin. Lankkudesignin pöydissä käytettävä lankku voi hyvinkin olla yli 100 vuotta vanhaa puuta, ja se on aistittavissa pöytien jylhän arvokkaasta olemuksesta. Tätä vanhemmat puut voivat olla suojeltuja, eikä niitä kaadeta ennen kuin puu on vaaraksi ympäristölleen. Tällöin myös puuaines on niin pitkälle lahonnut, ettei se sovellu enää rakennusmateriaaliksi.

Käytämme lankkupöydissämme niin paljon suomalaista puuta kuin mahdollista, ja suurin osa kotimaisesta jalopuustamme tulee Varsinais-Suomesta. Suomalainen jalopuu on kuitenkin verrattain harvinaista, ja materiaalipulan vuoksi osa puusta tilataan Keski-Euroopasta. Kasvupaikastaan riippumatta meille on erityisen tärkeää, että tilaamamme puu on aina vastuullisesti kaadettua.

Tuppeensahattu lankku sahataan lankkupöydäksi sopivien mittojen mukaiseksi.
  • Arvokas tammi on kuivana väriltään vaaleanruskea, mutta ulkona tammi harmaantuu iän myötä.

    Tammi

    Tammi on haluttu ja arvokas raaka-aine. Puuaines on tiheää, painavaa ja kovaa. Kuivana tammi on väriltään vaaleanruskeaa, jolloin sydänpuun ja pintapuun värieroa voi olla vaikeaa huomata.

    Tammikalusteet soveltuvat sisä- ja ulkokäyttöön. Ulkona tammi harmaantuu iän myötä.

  • Harvinainen jalava on kauniin koristeellinen puuaines, josta tumma sydänpuu ja vaalea pintapuu erottuvat selvästi toisistaan.

    Jalava (vuorijalava)

    Suomessa harvinaisen jalavan puuaines on kauniin koristeellista, tiheää ja kestävää. Vaalea pintapuu ja tumma sydänpuu erottuvat selkeästi toisistaan myös kuivana.

    Jalavakalusteet soveltuvat ensisijaisesti sisäkäyttöön.

  • Sitkeästä ja kestävästä saarnista erottaa selkeästi tummanruskean sydänpuun ja vaaleamman pintapuun.

    Saarni (lehtosaarni)

    Oliivikasvien heimoon kuuluvan saarnin puuaines on sitkeää, lujaa ja kulutusta kestävää. Pintapuu ja sydänpuu erottuvat selvästi toisistaan: sydänpuu on tummanruskeaa ja pintapuu selkeästi vaaleampaa.

    Saarnikalusteet soveltuvat ensisijaisesti sisäkäyttöön.

  • Tasalaatuinen vaahtera on vaaleaa ja kestävää puuainesta, josta erottaa selvästi pinta- ja sydänpuun.

    Vaahtera

    Vaahtera on yksi Suomen yleisimpiä jalopuita. Pintapuu ja sydänpuu sulautuvat tyylikkäästi toisiinsa. Tasalaatuinen puuaines on vaaleaa, tiheää ja kestävää.

    Vaahterakalusteet soveltuvat ensisijaisesti sisäkäyttöön.

  • Koivun puuaines on vaaleaa ja tiheää, eikä sydänpuu ja pintapuu erotu toisistaan.

    Loimukoivu (rauduskoivu)

    Suomen kansallispuun eli koivun puuaines on tiheää ja vaaleaa. Sydänpuu ja pintapuu eivät erotu toisistaan. Toisinaan vanhoissa koivuissa esiintyy koristeellista loimukuviota. Koivun puuaines on jalopuita edullisempaa.

    Koivukalusteet soveltuvat ainoastaan sisäkäyttöön.

  • Kauniin punertavasta douglaskuusen puuaineesta erottaa selvästi sydän- ja pintapuun. Puun pinta harmaantuu vääjäämättä.

    Lehtikuusi

    Lehtikuusen puuaines on kauniin punertavaa, kovaa ja lahonkestävää. Sydänpuu ja pintapuu erottuvat toisistaan selvästi. Puun pinta harmaantuu ulkokäytössä ensimmäisinä käyttövuosina, eikä harmaantumista voi estää pintakäsittelyllä.

    Lehtikuusi soveltuu erityisen hyvin ulkokäyttöön.